Oscypek, czyli wędzony ser podhalański wyrabiany z mleka owczego. Często również z mleka krowiego w sezonie zimowym. Jest to charakterystyczny przysmak dla regionów południowej Polski i jest wyrabiany od zarania dziejów.
W Bacówkach płonął ogień podsycany drewnem sosnowym lub świerkowym. Sery podczas leżakowania wędziły się w jego dymie
Dlaczego oscypek jest tak wyjątkową regionalną przekąską? Oscypki powstają w halach gdzie wyrabiane są przez bacę i juhasów w oscyporkach, następnie poddaje się je długiemu wędzeniu. Zakopiański rynek produktów regionalnych oferuje różnego rodzaju i kształtu sery. Możemy spróbować oscypków wędzonych – dużych tj. gołka i małych. Można również spróbować oscypków w przyprawach np. z czosnkiem niedźwiedzim. Z mleka owczego również powstają korboce, czyli serowe sznurki, którymi zachwycają się turyści.
W Zakopanem możecie spróbować najlepszych oscypków w Bacówka Zakopiańczyk na ul. Kasprowicza 1
Zapraszamy do degustacji!
W 2012 roku oscypek otrzymał Polskie Godło Promocyjne w XXII edycji konkursu “Teraz Polska” w kategorii Produkty
Dodaj komentarz